Równania stycznych do krzywych
nika: Witam . Bardzo prosze o pomoc

Napisać równania stycznych do krzywych
1) y=2x
2−6x+3 w punkcie o odciętej x
0=1
2) y=x
3+2x
2−4x−3 w punkcie o odciętej x
0=−2
Z góry dzieki , Pozdrawiam
16 lis 21:01
Jolanta: y−f(x0)=f'(x0)(x−x0)
liczysz f'(x) pózniej podstawiasz x0 i liczysz f'(x0)
16 lis 21:11
nika: w pierwszym przykładzie wyszło mi y=−2x+1 a w drugim y=5
16 lis 21:17
Jolanta: f'(x)=4x−6
f(x0)=−2
y+2=−2*(x−1)
y=
16 lis 21:21
nika: Proszę o sprawdzenie

y=e
x
x
0=0
f(o)=e
0=1
f'(x)=(e
x)'=e
x
f'(0)=e
0=1
y−1=−1(x−e
x)
y−1=−x+e
x
y=−x+e
x+1
16 lis 21:25
nika: mam problem z jeszcze jednym
y=lnx
x0=1
16 lis 21:26
Jolanta: w pierwszym wyszło mi y=−2x
w drugim y=0
reszta to nie wiem o co chodzi
16 lis 21:35