Zbiór <0,∞)\{1} jest dziedziną funkcji:
Słaaaw: Zbiór <0,∞)\{1} jest dziedziną funkcji:
f(x) = 1/
√x + 2/x−1
f(x) = |x| − 1/x−1
f(x) = 1/x−1 +
√x
f(x) = 1/x+1 +
√x
Czegoś tu nie rozumiem. Dlaczego przykład a nie jest dobrą odpowiedzią? ;>
Przecież
√x . 0 więc x > 0 a x − 1 ≠ 0 , więc x ≠ 1 więc pasuje! a prawidłowe jest niby c
16 lis 20:33
anonim: Nie jest ponieważ w dziedzinie 0 jest domknięte, a odp a ma otwarty przedział
16 lis 20:39
Eta:
Dla a) D: x>0 i x≠1 to x€ (0,∞)\{1}
Dla c) x≠1 i x≥0 to x€ <0,∞)\{1}
poprawna odp: to c)
16 lis 20:43
Słaaaw: a co do x w wartosci bezwzględnej. czy 0 moze byc w wartosci bezwzględnej?
poprostu jaki jest zbiór dla drugiego przykładu jeśli można to mi rozpiszcie
16 lis 20:47
anonim: f(x) = |x| − 1/x−1 to x należy R\(1)
16 lis 20:52