Jakie jest prawdopodobieństwo?
prawdopodobna: Ze zbioru (5,6,7,8,9) losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry i zgodnie z kolejnością
losowania tworzymy z nich liczbę trzycyfrową (pierwsza − setek, druga − dziesiątek, trzecia −
jedności). Jakie jest prawdopodobieństwo, że ta liczba będzie większa od 750?
16 lis 20:31
Eta:
Losowanie bez zwracania
|Ω|= 5*4*3= 60
A −−− wylosowano iczby trzycyfrowe o różnych cyfrach i > 750
|A| : wszystkie zaczynające się na 8 lub 9 −− 2 możliwości na pierwsze miejsce
na drugie 4 z pozostałych
na trzecie 3 z pozostałych
czyli mamy 2*4*3 = 24 takie liczby
teraz zaczynające się na 76 lub 78 lub 79 −−− 3 możliwości na pierwszych dwu miejscach
to na trzecie miejsce już tylko 3 z pozostałych
czyli mamy 3*3 = 9 takich liczb
i pozostają jeszcze 756, 758, 759 −−−− 3 takie liczby
R−m : 24+9+3= 36
| | |A| | |
|A|=36 to P(A)= |
| =... |
| | |Ω| | |
16 lis 21:00
prawdopodobna: nie mogę dojść tylko, skąd się wzięło Ω|= 5*4*3= 60?
16 lis 21:10
prawdopodobna: w porządku, już doszłam do tego! dziękuję Ci bardzo!
16 lis 21:14
Eta:
Pierwszą wybierasz z pięciu, drugą już tylko z czterech a trzecią już tylko z trzech
( bo losowanie bez zwracania)
16 lis 21:14
Kas0Tas: wiadomo ze A,B(pociąga)Ω oraz P(A)=1/5. P(B')=2/3. P(A'sumaB)=3/4. oblicz P(AsumaB)
16 lis 21:30