Pomożecie?
Nieznajomy:
Podstawy trapezu prostokątnego mają długości 3 cm (3+4√3)cm ,kąt ostry tego trapezu wynosi
30`.Oblicz objętość tego graniastosłupa o wysokości 9cm którego podstawą jest ten trapez
16 lis 20:28
ania21:

a= 4
√3
a= h
√3
4
√3=h
√3 \
√3
h=4
| | 1 | | 1 | |
P= |
| *(a+b)*h = |
| * (6+4√3) * 4 = 12+8√3 |
| | 2 | | 2 | |
V= Pp * H
H= 9cm
V= (12+8
√3) * 9 = 108 + 72
√3 cm
3
16 lis 20:39
Nieznajomy: Dzięki wielkie ,bo utknąłem.
16 lis 20:50
ania21: nzmc
16 lis 20:52
kriss: w wyliczeniu h jest błąd, powinno być a=2√3, to daje tam dalej h=2
W rezultacie otrzymujemy wynik dwukrotnie niższy bo 48+36√3
6 sty 19:46
asdsafasdasfasd: @kriss
nie ma błędu... skoro górna podstawa to 3 (bo jest krótsza) a dolna to 3+4√3 to wynika ze
podstawa trojkata to roznica czyli 4√3
mozesz obliczyc tgβ skoro a=4√3
wychodzi
mnożymy na skos i wychodzi
3h=4*3
3h=12 /:2
h=4
8 lut 00:04
asdsafasdasfasd: ja sie zastanawiam skad sie wzioł ten układ równań
a= 4√3
a= h√3
8 lut 00:06
Wielomian: Z trójkąta 30 60 90
8 lut 06:59