POMOCY
jokero: 1. napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A,B,C, jeśli: A(1,3); B(5,1);
C(4,4).
2. napisz równanie okręgu, którego środek znajduje się na prostej k, przechodzącego przez
punkty A i B, jeśli: k: y=-2x-2; A(5,10), B(3,12).
17 mar 20:43
17 mar 21:10
Bogdan:
1. Równanie okręgu: x2 + y2 + ax + by + c = 0
Rozwiąż układ równań:
1. 1 + 9 + a + 3b + c = 0
1. 25 + 1 + 5a + b + c = 0
3. 16 + 16 + 4a + 4b + c = 0
17 mar 21:16
Bogdan:
2.
Środek okręgu S(xo, yo), yo = -2xo - 2
R - długość promienia okręgu.
Równanie okręgu: (x - xo)2 + (y - yo)2 = R2
R = |AS| = |BS|
Rozwiąż równanie:
(3 - xo)2 + (12 - (-2xo - 2))2 = (5 - xo)2 + (10 - (-2xo - 2))2
(3 - xo)2 + (14 + 2xo))2 = (5 - xo)2 + (12 + 2xo)2
17 mar 21:25