trójkąty, romby, prostokąty
potrzebująca pomocy: 1.Oblicz pole trójkąta prost. o obw.30,jesli krotsza przyprostokatna
jest o 8 cm krotsza od przeciw prostokątnej.
2.Ogródek dzialkowy sklada sie z prostokata o dl.boku 40 i polkuli o
promieniu 12m przy krotszych bokach. Oblicz pow.ogródka z dokładnoscia do
0,1m(kwadratowy)
3.Bok rombu ma dł.4cm a jeden z jego katow ma miare (pi przez 3) oblicz
pole i dl. prostokatnych rombu
16 lis 20:17
ICSP: przecież to było jakieś 10 min temu..
16 lis 20:17
potrzebująca pomocy: tak, wiem ale nie potrafie tego rozwiązac a nikt mi nie chce pomóc
16 lis 20:20
ICSP: no to mów do jakiego momentu doszłaś.
16 lis 20:21
potrzebująca pomocy: szczerze? do nijakiego, bo jak na to patrze to nie wiem za co sie złapac
16 lis 20:22
ICSP: nono to zacznijmy pierwsze:
trójkąt ma trzy boki. Na sam początek powinno się je oznaczyć:
a − krótsza przyprostokątna
b− dłuższa przyprostokątna
c − przeciwprostokątna
Teraz ze zdania: "jeśli krótsza przyprostokątna jest o 8 cm krótsza od przeciwprostokątnej"
spróbuj wyrazić długość c za pomocą a.
16 lis 20:24
dero2005:
| ⎧ | a + b + c = 30 | |
| ⎨ | a2 + b2 = c2 |
|
| ⎩ | c= b + 8 | |
po wyliczeniu
a = 12 b = 5 c = 13
16 lis 21:44