wartości bezwzględne
miki: dana jest funkcja f określona wzorem f(X)= ∫x+6∫-2∫x∫+∫x+3∫, x należy do(-6;0)
zapisz wzór tej funkcji bez użycia wartości bezwzględnych. Po proszę o wytłumaczenie.
17 mar 20:27
Bogdan:
∫ jest znakiem całki, do wartości bezwzględnej używamy odpowiedniego klawisza
z klawiatury, np |x|.
f(x)= |x + 6| - 2|x| + |x + 3|,
(-∞, -6) <-6, -3) <-3, 0) <0, +∞)
------------------- -6 ----------------- -3 ------------------- 0 ------------------>
dla x € (-∞, -6) f(x) = -x - 6 + 2x - x - 3 => f(x) = -9
dla x € <-6, -3) f(x) = x + 6 + 2x - x - 3 => f(x) = 2x + 3
dla x € <-3, 0) f(x) = x + 6 + 2x + x + 3 => f(x) = 4x + 9
dla x € <0, +∞) f(x) = x + 6 - 2x + x + 3 => f(x) = 9
17 mar 21:09