Pochodna z definicji pochodnej
Emi: Proszę pomocy!
| | 1 | |
chodzi o to ze musze obliczyć pochodna z definicji pochodnej f(x)=x + |
| dla x0=1 |
| | x | |
| | 1 | |
wszystko pdostawiam i na końcu wychodzi mi coś |
| i jak Δx→0 to a/0=∞ a pochodna przeciez |
| | Δx | |
powinna wynosic 0...
16 lis 20:03
kachamacha: i wyjdzie 0
napisz jak podstawiasz
16 lis 20:08
Emi: | | 1 | | 1 | | x0+Δx+ |
| −(x0+ |
| ) | | | (x0+Δx) | | x0 | |
| |
| |
| Δx | |
16 lis 20:12
kachamacha: tak,ok
i co dalej robiłas?
16 lis 20:12
Emi: podstawiłam już 1 w x0
16 lis 20:14
16 lis 20:15
kachamacha: i wyszło.....
16 lis 20:15
16 lis 20:16
Emi: o zapomniałam o −2 ale ok i tak chodzi mi głownie co dlaje robic
16 lis 20:18
Emi: | | 1/Δx | |
bo mogę pomnożyć przez |
| ale to it ak to samo jakby teraz podstawila za Δx 0 |
| | 1/Δx | |
16 lis 20:20
Emi: | | 2 | |
i ostatecznie pzoostaje cos takiego |
| |
| | Δx | |
16 lis 20:25
kachamacha: | | Δx(1+Δx)−1(1+Δx) | | Δx+(Δx)2+1−1−Δx | | Δx | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | Δx(1+Δx) | | Δx(1+Δx) | | Δx(1+Δx) | |
16 lis 20:26
Emi: nie ogarniam co dokladnie zrobilas
16 lis 20:28
kachamacha: sprowadziłam do wspólnego mianownika
16 lis 20:29
Emi: aaa dobra juz widze widze ok

przepraszam ze o takie banaly pytam ale juz siedze dzisiaj od
10 z nauka na kolokwium i chyba juz mi wszytsko siada

w kazdym razie dzieki
16 lis 20:33
Witold: | | | | 1 | | 1 | | x0 + △x + |
| − x0 − |
| | | | x0 + △x | | x0 | |
| |
f'(1)= lim(△x→0) |
| = |
| | △x | |
| | | | 1 | | 1 | | 1 + △x + |
| − 1 − |
| | | | 1 + △x | | 1 | |
| | | |
lim(△x→0) |
| = lim(△x→0) |
| |
| | △x | | △x | |
=
| | | | 1 | | 1 | | △x(1 + |
| − |
| ) | | | △x + △x2 | | △x | |
| |
lim(△x→0) |
| = |
| | △x | |
| | 1 | | 1 | |
lim(△x→0) (1 + |
| − |
| )= |
| | △x + △x2 | | △x | |
| | 1 | | 1 + △x | |
lim(△x→0) (1 + |
| − |
| )= |
| | △x(1 + △x) | | △x(1 + △x) | |
| | △x | |
lim(△x→0) (1 − |
| )= |
| | △x(1 + △x) | |
| | 1 | |
lim(△x→0) (1 − |
| )= 0 |
| | 1 + △x | |
16 lis 20:53
Natka: ooo tak wlasnie robilam ale nie wiem dlaczego wynik mi wychodzil 1/0 czyli chyba wtedy pochodna
= ∞ czyli nie istnieje prawda?
16 lis 20:56