Witold: a)
A− ta sama konf przy rozroznieniu
| | | | | | | | | | | | | |
A= | * | * | * | * | * | −−− przy pierwszym rzucie jest 6 opcji w |
| | | | | | | |
kostce i tylko 1 opcja w drugim rzucie tą kostką (musi wypaść to samo), trzy razy bo sa trzy
kostki
Ω− wszystkie mozliwosci rzucenia, nie musi byc to samo w drugim rzucie
P(A)=A/Ω= 1/216
b)
A − ta sama konf. bez rozróżnienia
| | | | | | | | | | | | | |
A= | * | * | * | * | * | −−− przy pierwszym rzucie w kazdej kostce |
| | | | | | | |
jest po 6 opcji, przy drugim rzucie I kostka ma 3 możliwości (od trzech kostek w pierwszym
rzucie), II kostka ma 2 (bo juz jedna byla rzucona) a III zostaje jedna opcja
Ω− wszystkie mozliwosci rzucenia, nie musi byc to samo w drugim rzucie
P(A)=A/Ω= 1/36
mam nadzieje ze dobrze