Ostrosłupy
Karusiaaaa: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna długości 18cm jest nachylona do podstawy
pod kątem 60 stopni. Oblicz obwód okręgu opisanego na podstawie tego ostrosłupa.
2. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 7 cm i 6√2. cm.
Oblicz długości krawędzi bocznych ostrosłupa, jeśli jego wysokość jest równa 9 cm, a spodek
wysokości jest środkiem okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa.
16 lis 19:59
dero2005:

l = 18
23h
p = r
r = 9
O = 2πr = 18π
16 lis 20:36
dero2005:

a = 7 cm
b = 6
√2 cm
h = 9 cm
c
2 = a
2 + b
2
c
2 = 7
2 + (6
√2)
2
c
2 = 49 + 72 = 121
c= 11 cm
l
2 = h
2 + (
c2)
2
l
2 = 9
2 + (
112)
2
l =
12√445 cm
16 lis 20:55