help
zmęczony_nauką: przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do podstawy pod koątem 45 stopni. oblicz
objętość i pole powierzchni całkowitej walca ,jeśli jego przekątna ma długość 18 dm.
i nie wiem czy ja dobrze to rozumiem , ale mi powstaje trójkąt prostokontny , gdzie przecit
prostokątna ma 18 dm, H i r są przy prostokątnymi i powstaje sin 45= H/18 a H=9√2 , i tak
samo wychodzi ,że promień też jest równy 9 √2. wynik mi dobry nie wychodzi może ja źle tro
rozumiem , z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
16 lis 19:44
zmęczony_nauką: myślałem ,ze tu ktos mi pomoże , wytłumaczy , albo coś ! dzięki;
16 lis 20:20
dero2005:

D = 18 dm
d =
√d2 − h2 =
√182 − (9√2)2 =
√162 = 9
√2 dm
| | πd2 | |
Pc = |
| + πdh = πd(d2 + h) = −−−−−−−−− dm2
|
| | 2 | |
| | πd2 | |
V = |
| *h = −−−−−−−− dm3 |
| | 4 | |
16 lis 21:09
dero2005:

D = 18 dm
d =
√d2 − h2 =
√182 − (9√2)2 =
√162 = 9
√2 dm
| | πd2 | |
Pc = |
| + πdh = πd(d2 + h) = −−−−−−−−− dm2
|
| | 2 | |
| | πd2 | |
V = |
| *h = −−−−−−−− dm3 |
| | 4 | |
16 lis 21:09
zmęczony_nauką: dzięki za litość
16 lis 22:27
16 lis 22:34
dero2005: o które wzory chodzi?
16 lis 22:37