Metalowa kula...
Karola : Kulę metalowa o promieniu 3 cm wrzucono do wysokiego naczynia w kształcie walca częściowo
wypełnionego woda. Wiedząc ze kula zanurzyła sie całkowicie a poziom wody wzrósł o 1 cm
wyznacz promień podstawy naczynia.
Zaczniecie zadanko ? Proszę o podpowiedź, wskazówkę
16 lis 19:42
dero2005:
Vk = 43πR3 = 43π*33 = 36π cm3 → objętość kulki
objętość walca
Vw = πr2*h
Vw = Vk = 36π
h = 1 cm
r = √Vwπ*h = √36 = 6 cm
16 lis 21:19
Karola: hmm dlaczego obiętość walca jest taka sama jak obj. kuli ?
16 lis 22:11
dero2005:
bo to jest "walec", który powstał po wrzuceniu kulki do wody.
poziom wody podniósł sie o 1 cm czyli utworzył się walec z wody wypchniętej przez kulkę tzn
objętość tego nowego walca jest taka sama jak objętość kulki
16 lis 22:29
Karola: Jasne teraz rozumiem, dziekuje za wytłumaczenie
16 lis 22:32