liceum bryły obrotowe
Miki: Koło wielkie kuli ma taka sama średnicę d jak podstawa walca. Ponadto objętość kuli jest równa
objętości walca. Wykaż ze wówczas miedzy wysokością H walca i średnica d prawdziwa jest
zależność 3H =2d
16 lis 19:36
zzz: | | 4 | | d | | 4 | | d3 | | πd3 | |
Vk= |
| π( |
| )3= |
| π |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 8 | | 6 | |
| Hπd2 | | πd3 | |
| = |
| mnożymy obie strony przez 12 |
| 4 | | 6 | |
3Hπd
2=2πd
3 dzielimy obie strony przez πd
2
3H=2d
16 lis 21:19
Miki: Dziękuje, już kapuje o co w tym chodzi
16 lis 21:28