wielomian
skorumpowany: Wielomian W ma postać w(x)=x5+a4*x4+a3*x3+a2*x2*a1*x
gdzie a4, a3, a2, a1 są pewnymi liczbami rzeczywistymi. Wiedząc dodatkowo, że:
w(2)=2
w(4)=4
w(6)=6
w(8)=8
oblicz w(10)
Najlepiej by było jakby mi ktoś napisał jak zacząć, z czego korzystać.
16 lis 19:35
skorumpowany: rifresz
16 lis 20:11
Bogdan:
Można zacząć tak:
W(x) = x5 + a4x4 + a3x3 + a2x2 + a1x
W(x) = x(x4 + a4x3 + a3x2 + a2x + a1), W(0) = 0
Jeśli W(x) = x to W(x) − x = 0
Wprowadzamy wielomian Q(x) = W(x) − x.
Jeśli Q(x0) = 0, to x0 jest pierwiastkiem wielomianu Q(x).
Q(x0) = 0 ⇒ W(x0) − x0 = 0
16 lis 23:42
ZOMBIE: kto wie jak to dokończyć?
6 sty 15:12