pytanie
tn: Witam,
dla jakich parametrów m równanie (m−4)x2 −2mx +2m < 0 ma rozwiązanie dla każdego x∊R
czyli parabola powinna być pod osią x, a więc nie mieć rozwiązań (miejsc zerowych)
zakładam że Δ < 0(brak miejsc zerowych ⇔ brak rozwiązań) ⋀ a < 0
a < 0 aby parabola była smutna.
I pytanie dobre warunki dobrałem? − wystarczą aby w pełni dobrze rozwiązać zadanie?
II pytanie: jeśli nie ma miejsc zerowych to nie ma rozwiązań, jak więc mogę mówić że będzie
spełniona dla każdej x?
III czy istnieją inne warunki do takiego zadania?
16 lis 19:20
rumpek:
Wpierw:
1
o Warunek liniowości trzeb sprawdzić:
m − 4 = 0
m = 4
2
o
Założenia:
I to koniec

Rozwiązać tylko
16 lis 19:31
Paweł:
| | ⎧ | a < 0 | |
| 1) Dobrze napisałeś | ⎩ | Δ < 0 |
|
2) Dla każdego x wartość będzie mniejsza od zera więc x∊R
3) Nie
16 lis 19:35
tn: a gdy b = c = 0 to co wtedy?
16 lis 19:37
tn: jaki znów warunek liniowowści? czy nie wystarczy a < 0 ? (wtedy już na pewno nie będzie równe 0
16 lis 19:39
Paweł: funkcja musi się po prostu znajdować pod wartością 0, a jeśli się nie znajduje to znaczy że
tego warunku nie spełnia
16 lis 19:57
tn: a keidy bedzie pod zerem?
16 lis 20:04
Paweł:
W twoim przykładzie trzeba rozpatrywać przypadek z funkcją liniową jak i kwadratową
liniową tzn. dla a = 0 ⇒ m−4 = 0 ⇒ m = 4
(m−4)2 − 2mx + 2m < 0
(4−4)2 − 2*4x + 2*4 < 0
−8x +8 < 0
−8x < −8
x > 1
Inny przypadek to gdy mamy do czynienia z f. kwadratową a < 0 i Δ < 0
16 lis 20:28