prosze o rozw.
ola: Oblicz pierwiastki wielomianu przedstawionego w postaci :
a)W(x)=(x+1)(x2−3x+2)
b)W(x)=(x2−1)(x2−2x+3)
c)W(x)=−2x2(x2−4)(−2x2−1)
16 lis 19:13
ola: prosze o szybkie rozw. jak ktos umie
16 lis 19:22
Zagubiony: a) x+1 = 0 czyli x= −1 oraz x2−3x+2=0 wyliczasz delte a potem x1 i x2
b) x2−1=0 czyli x2=1 czyli x=1 v x=−1 oraz x2−2x+3=0 wyliczasz delte a potem x1 i x2
c) −2x2=0 dzielisz to przez −2 i masz x2=0 czyli x=0 oraz x2−4=0 czyli x2=4 czyli x=2 lub
x=−2 oraz
−2x2−1=0 czyli −2x2=1 dzielisz przez −2 i masz x2=−1/2 a wiadomo, czyli sprzeczność, bo x2
zawsze daje nam liczbę dodatnią, dlatego też x2 nie moze równać się −0,5
16 lis 19:23