matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o sprawdzenie wyrażenia
Zmora:
(a−3)(2a−5)−(3a+1)
2
= (a−3)(2a−5)−3a
2
+2(3a+1)+1
2
=2a
2
−5a−6a+15−3a
2
+6a+2+1=−a
2
−5a+18
16 lis 18:56
ffs:
−(3a+1)
2
=−(9a
2
+6a+1)=−9a
2
−6a−1
16 lis 19:06