Zadanie maturalne - czworokąt
Agata:

Dany jest czworokąt ABCD, w którym AB∥CD. Na boku BC wybrano taki punkt E, że |EC|=|CD| i
|EB|=|BA|. Wykaż, że kąt AED jest prosty.
To zadanie jest już rozwiązane na tym forum, ale nie jest dla mnie jasne, dlaczego ΔABE i ΔCED
to trójkaty równoramienne. Mógłby mi to ktoś wyjaśnić?
Rozwiązanie tego zadania:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2990.html
16 lis 18:49
zzz: Na boku BC wybrano taki punkt E, że |EC|=|CD| i |EB|=|BA|. To ramiona tych trójkątów.
16 lis 19:07
Agata: No tak... kłania się czytanie ze zrozumieniem, dziękuję bardzo
16 lis 19:09
jemzupe:
4 lut 16:45