matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Zuza:
sinx+sin3x+sin5x=0 Pomoże ktoś?
16 lis 18:48
ICSP:
sinx + sin3x + sin5x = 0 (sin5x + sinx) + sin3x = 0
5+1
5−1
2sin
cos
+ sin3x = 0
2
2
2sin3xcos2x + sin3x = 0 sin3x(2cos2x + 1) = 0 sin3x = 0 v 2cos2x +1 = 0 reszta twoja.
16 lis 19:42