liczby zespolona
Wojtek: Podajcie rozwiązania tych przykładów
Oblicz. (−1+√3i)8
2ź + (1−i)z = 3+2i ź− z sprzężone
Miałem to dzisiaj na wejściówce i nie wiem czy dobrze zrobiłem
16 lis 18:20
Aga: z=−1+i
√3
a=−1, b=
√3
r=
√a2+b2=2
| | 2 | |
argument główny α0=1200= |
| π |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
z8=28(c0s8* |
| π+isin8* |
| π) |
| | 3 | | 3 | |
z
8=
dokończ, wydaje się ,że dobrze.
16 lis 18:37
Wojtek: | | 1 | | 1 | |
z8=256(cos5* |
| π+isin5* |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
z8=256(cos |
| π+isin |
| π) |
| | 3 | | 3 | |
z
8=256(cos60*+isin60*)
z
8=128+128
√3i
16 lis 18:44
Wojtek: wydaje mi się że pod koniec coś źle zrobiłem. A jak z drugim
16 lis 18:44
Aga: | | 1 | | 1 | |
Dlaczego w nawiasie jest 5, a nie 8? cos |
| π≠− |
| |
| | 3 | | 2 | |
16 lis 18:46
Wojtek: | | 2 | | 1 | |
wcześniej wymnożyłem 8* |
| π i wyszło 5 |
| π dalej 5 się wyrzuca i zostaje sam ułamek |
| | 3 | | 3 | |
16 lis 18:50
Aga: z=a+bi
ź=a−bi
podstaw do lewej strony, wykonaj działania jak na wielomianach,
pamiętając, że i2=−1
16 lis 18:50
Aga: Wyraźnie napisałeś *, i to mnie zmyliło, wydaje mi się, że 4 się wyrzuca,
bo okres podstawowy wynosi2π
16 lis 18:52
Wojtek: a no tak tego ( * ) nie powinno tam być, może masz rację i nie wiem czy mam dobrze
16 lis 18:58
AS: Mój wynik: −128 − 128 √3 i
16 lis 18:59
Wojtek: coś mi się wydaje że jednak nie zaliczyłem
16 lis 19:00
Wojtek: ok już przepadło co będzie dzięki za pomoc
16 lis 19:02