Niełatwe zadanko z graniastosłupem....
Kordelia: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej tworzy z płaszczyzna podstawy
kąt 60 stopni. Wiedząc że graniastosłup ma wysokość 10√3 cm oblicz objętość tej bryły.
16 lis 18:10
Kordelia: Proszę o podpowiedz, zrobiłam rysunek i kminie i kminie... nie wiem co dalej robić... pustka w
głowie
16 lis 18:49
dero2005:

h = 10
√3 cm
V = P
p*h = 25
√3*10
√3 = 750 cm
3
16 lis 19:00
Kordelia: Ehh to oznacza ze nawet dobrze rysunku nie umiem zrobić xd Dzieki bardzo
16 lis 19:06
gość: Przekątna ściany bocznej tworzy z PŁASZCZYZNĄ podstawy kąt 60 stopni, a nie z KRAWĘDZIĄ
podstawy.
16 kwi 20:41