promień i środek okregu wyznacz
Lula: wyznacz środek i promień okręgu x2+y2+10x−12y+52=0
mój wynik to r =3 i srodek f=5,6
proszę o sprawdzenie czy poprawnie
16 lis 18:07
Bogdan:
Środek S = (−5, 6), r = 3
16 lis 18:09
Eta:
S( −5, 6) r=3
16 lis 18:09
16 lis 18:10
Lula: o,dzięki piękne ale skąd tzn dlaczego −5

?
16 lis 18:10
16 lis 18:11
Lula: ja robilam takim sposobem 2a=10,−2b=−12,c=52,to w klamerce i po podzieleniu wyszło a =5.bo wzór
ogólny to x2+y2+2ax−2by+c=0?
16 lis 18:16
Eta:
równanie okręgu w postaci ogólnej , gdy S(a,b)
x2+y2 −2ax−2by +c=0 r2= a2+b2−c , dla a2+b2 −c >0
16 lis 18:21
Lula: a no i wszystko jasne,problem tkwił w małym plusie

dziekuje
16 lis 18:26