z działu funkcja wymierna
matma: kilku uczniów zaprenumerowalo wspolnie czasopismo , za ktore roczna oplata 48 zł . gdyby
4 nastepnych uczniow przylaczylo sie do spolki , to koszt przypadajacy na kazdego ucznia
zmniejszylby sie o 2 zl , ilu uczniow poczatkowo prenumerowalo czasopismo
17 mar 20:16
Bogdan:
x - liczba uczniów
y - kwota zapłacona przez każdego z x uczniów
1. xy = 48
2. (x + 4)(y - 2) = 48 => xy - 2x + 4y - 8 = 48 => 48 - 2x + 4y - 8 = 48 => -x + 2y = 4
Rozwiąż ten układ równań:
1. xy = 48
2. -x + 2y = 4
17 mar 20:52
matma: dziękuje ale musze to zrobic wykorzystujac funkcje wymierną , czyli jedna niewiadoma i
cos z ulamkami..
17 mar 21:10
Bogdan:
Masz tu przecież wyrażenie wymierne; y = 48/x
17 mar 21:11
Bogdan:
-x + 96/x = 4
17 mar 21:12