granica ciągu
xyz: lim=n√n+3
n→∞
16 lis 17:50
Aga: | | 3 | | 3 | |
n√n+3=n√n(1+ |
| =n√n*n√ |
| |
| | n | | n | |
Granica wynosi 1.
16 lis 18:04
xyz: | | arctg(3n+1) | |
dzieki a jak bedzie z lim |
| |
| | arctg(2n+1) | |
n→
∞
16 lis 18:24
xyz: pomozcie
16 lis 19:46
Vizer: 1
16 lis 19:59
xyz: ale jak to pokazac z 3 ciągów skorzystac jakos
16 lis 20:01
Vizer: Nie ja po prostu sugerując się wykresem arctgx liczyłem.
16 lis 20:02
xyz: | | π | |
ale jak to pokazac jak arctgx jest ograniczno przez |
| od góry dopiero co zaczołem granice |
| | 2 | |
a juz mam taki przykład wiec troche mam problemy jak to pojąć
16 lis 20:07
Vizer: to do czego zmierza arctgx przy x −>
∞
16 lis 20:41
xyz: | | π | | π | | π | |
no mi sie wydaje ze do |
| czyli to jest równe czyli arctg |
| jest równy tg |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli 1.
16 lis 21:43