DZIEDZINA FUNKCJI PROSZĘ O POMOC!!!!
felek: Proszę o POMOC


Wyznaczyć dziedzinę funkcji:
5x-5
1) y= ---------------------
√x3+x2-5x+3
2) y= 2
x-3
3) y=
√log(2x2-x)
Z góry bardzo dziękuję

17 mar 20:13
Eta:
√a to a≥0
w 1/ x3 +x2 - 5x + 3>0 bo 1/√a to a>0 ( bo w mianowniku
czyli a ≠0
x3 - x2 + 2x2 - 2x - 3x +3 >0
x2( x -1) +2x( x -1) -3( x -1)>0
( x -1)( x2 +2x - 3)>0
( x -1)( x2 - x +3x -3) >0
(x -1)[ x(x -1) +3( x - 1)] >0
( x -1)( x-1)( x +3) >0
( x -1)2 ( x +3) >0 x = 1 --pierw. dwukrotny x = - 3 -- jednokr
I + + + + I + + +
-------------(-3)----------------1------------->x odbicie w x=1
- - - - I
odp: D: x€ ( -3,1) U ( 1, ∞)
2) D = R bo dziedziną funkcji wykładniczej jest R
3/ pod pierw. czyli jak poprzednio:
1/ log( 2x2 - x ) ≥ 0 i 2x2 - x >0 ( bo to liczba logarytmowana)
log1 = 0
więc
1/ a) 2x2 - x ≥ 1 i 1b) x( 2x - 1) >0 to x=0 v x = 1/2 (m-ca zerowe)
2x2 - x - 1 ≥0 i x€(- ∞,0) U ( 1/2,∞)
Δ=9 √Δ=3
x1 = 1 x2 = - 1/2
x€ ( -∞, - 1/2> U < 1,∞)
wybierz cz. wspólną 1a) i 1b)
i to będzie dziedzina !
17 mar 21:36
Dusia: prosze o pomoc
y= log(1−x2/x−10)+√x−5
21 lis 18:44
Dusia: Mam wyznaczyć dziedzine funkicji ...
21 lis 18:44
john2: Zatem rozwiąż te 2 nierówności:
| 1 − x2 | |
| > 0 oraz x − 5 ≥ 0 |
| x − 10 | |
21 lis 18:52