Prośba!
zielone: Mam prośbę, mógłby ktoś obliczyć Δ>0 tego równania? Bo liczę, liczę, ale chyba coś mam nie
tak... i dla sprawdzenia jakby ktoś mógł... Z góry dzięki

x
2 + (m−5)x+ m −7=0
16 lis 17:46
Andrzej: a = 1 ; b = m − 5 ; c = m − 7; i z tych danych liczysz Δ
16 lis 17:50
zielone: ja wiem, wiem... chodzi mi tylko o to, żeby ktoś to przeliczył, bo ja liczę, ale gdzieś mam
błąd, a nie potrafię go zlokalizować.... potrzebuję to do zadania:
"Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania
x2 + (m−5)x+ m −7=0 jest najmniejsza?"
I właśnie jednym z założeń jest Δ>0...tyle że po przeliczeniach...ble ble ble muszę policzyć Δ
od m, a ta wychodzi mi ujemna... no więc coś jest nie tak.
16 lis 17:56
zielone: ?
16 lis 18:03
zielone: ekhm... pomoże ktoś?
16 lis 18:22
16 lis 18:39
zielone: ooo...Właśnie o to mi chodziło... Dziękuję bardzo

Pozdr.
16 lis 18:44