wielomiany
Kasia: Hej. Mam maly problem z zadaniem. Wiem, ze jest to latwe ale nie kapuje tego. Moze mi ktos
pomoze?

Wykonaj wskazane dzialania i uporzadkuj wielomian:
W(x)=(2x+1)
3+(2x+6)
2−(6x−7)(6x+7)−(x+3)(x
2−3x+9)=
16 lis 17:16
aa: wzory skróconego mnożenia
16 lis 17:17
Anka: Niestety nie kapuje tych głupich wzorów skróconego mnożenia. Nie pomogę ci...
16 lis 17:18
aa: hehehehe książka i heja
16 lis 17:19
ICSP: jakich głupich.
Nie obrażaj ich

One też mają uczucia! Myślisz że im jest miło jak ktoś się w nich pomyli?
Nawet nie wiesz jak one to przezywają

8x
3 + 12x
2 + 6x + 1 + 4x
2 + 24x + 36 − 36x
2 + 49 − x
3 −27
teraz porządkuj.
16 lis 17:21
Kasia: Prosze mi pomoc. Jutro mam sprawdzian a jeszcze musze sie pouczyc na 3inne sprawdziany co mam
jutro
16 lis 17:21
Kasia: Dzieki za pomoc
16 lis 17:23
Kasia: Czyli koncowe rozwiazanie to:
7x3−20x2+30x−13
?
16 lis 17:25
beniamin: W(x)=(2x+1)3+(2x+6)2−(6x−7)(6x+7)−(x+3)(x2−3x+9)=
+4x
3+6x
2+6x+1+4x
2+24x+36−36x+49−x
3+3x
2−9x−3x
2+9x−27
potem wyliczyć i uporządkować
ze wzorów:
kwadrat sumy (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
kwadrat różnicy (a−b)2 = a2 − 2ab + b2
sześcian sumy (a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
sześcian różnicy (a−b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
różnica kwadratów a2−b2=(a−b) . (a+b)
suma sześcianów a3 + b3 = (a+b) . (a2 − ab + b2)
różnica sześcianów a3 − b3 = (a − b) . (a2 + ab + b2)
kwadrat sumy trzech składników (a+b+c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
należy sprawdzić bo mogłem się pomylić
16 lis 17:35