prosze o pomoc.....
bobas89: bobas89: Dwa stozki maja identyczne podstawy o polu 16πcm2. Stozki te zlaczono podstawami
i otrzymano bryłe ktorej przekrojem osiowym jest deltoid o polu 60cm2. oblicz objetość.
17 mar 20:06
nocek:
pole deltoidu zobacz
../strona/870
zatem w zad. q = 2r p = h
1 + h
2
P
k= πr
2 => πr
2 = 16π => r
2 = 16 to r= 4 cm
to q= 2r => q= 8cm
V
bryły = (1/3)πr
2 *h
1 + (1/3)πr
2*h
2=
=( 1/3) πr
2 *( h
1 +h
2)= (1/3)πr
2* p
P
deltoidu = 60cm
2
podstaw dane z zad. i wylicz p
18 mar 01:36