PRÓBNA MATURA PROSZE O POMOC
pijeherbate: W(x)=x4+x2(a+b)+x(a−b)+12
Wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), gdzie P(x)=x2−4x+3
16 lis 16:35
pijeherbate: Polecenie:
znajdz wszystkie miejsca zerowie wielomianu W(x) i rozwiąż nierówność W(x)>=0
16 lis 16:36
pijeherbate: Mam podejrzenia że mógł pojawić się w poleceniu błąd (w otrzymanym arkuszu), dlatego prosze o
pomoc, jeżeli ktoś będzie w stanie to rozwiązać
16 lis 16:37
ICSP: amciu amciu
16 lis 16:57
ICSP: x
2 − 4x + 3 = x
2 − x − 3x + 3 = x(x−1) − 3(x−1) = (x−3)(x−1)
czyli pierwiastki to x = 3 oraz x = 1.
i wstawiamy:
0 = 3
4 + 9(a+b) +3(a−b) + 12
0 = 1
4 + a+b +a − b + 12
z drugiego równania:
2a = −13
a = −6,5
−81 − 12 = 9(a+b) + 3(a−b)
−31 = 3a + 3b + a − b
4a + 2b = −31
4 * −(6,5) + 2b = −31
−26 + 2b = −31
b = −2,5
a+b = −9
a−b = −4
czyli mamy wielomian:
x
4 −9x
2 −4x + 12
teraz sprawdź czy rzeczywiście jest on podzielny przez x
2 − 4x + 3
Jednak nie amciu amciu
16 lis 17:07
pijeherbate: Dokładnie to samo otrzymałem

Dlatego "Coś mi się nie zgadzało "
Mimo wszystko dziękuję za próbę
16 lis 17:16
ICSP: no i dobrze ci wyszło

Jest podzielny
16 lis 17:17
pijeherbate: jak to ?
16 lis 17:20
ICSP: x2 − 4x + 3)(x2 + 4x + 4) = x4 + 4x3 + 4x2 − 4x3 − 16x2 − 16x + 3x2 + 12x + 12 = x4
−9x2 −4x + 12
jak widać dzieli się.
16 lis 17:23
pijeherbate: ok Dziekuje
16 lis 17:24