Bardzo proszę o pomoc
zośka: rzucamy dwukrotnie sześcienną kostką do gry. które zdarzenie jest bardziej prawdopodobne
A− uzyskanie w sumie co najwyzej 7 oczek
B− uzyskanie iloczynu liczb wyrzuconych oczek nie mniejszego niż 15
16 lis 16:19
aa: Ω=62
A'− więcej niż suma 7 (2,6)(3,5)(3,6)(4,4)(4,5)(4,6)(5,6)(6,6)
P(A')=8/36
P(A)=1−P(A')=28/36
16 lis 16:28
aa: w tym wyżej brakuje jeszcze (5,5)
więc
P(A')=9/36=1/4 P(A)=1−P(A')=3/4
16 lis 16:32
aa: B analogicznie można wypisać i od razu policzyć P(B)
16 lis 16:47