POMOCY !!!
SandruŚŚŚ : POMOCY

! TA matma mnie wykończy

Przekrój osiowy walca jest prostokątem w którym przekątna d=10cm i tworzy z podstawą
walca kąt 30 stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej i objątość bryły
17 mar 20:05
bobas89: z cosinusa 30st liczysz srednice walca(bok prostokata): a-srednica walca
√3/2=a/10 z tego a=5√3 wiec r-walca = 5√3/2
nastepnie z tw pitagorasa liczysz H-wysokosc walca:
(H)kw=(10)kw - (5√3)kw
z tego H=5
pozniej podstawiasz do wzoru na objetosc i powinnio wyjsc 375/4 πcm3
a pole boczne 25 √3 cm2
17 mar 20:34
Mateusz: d=10cm
obliczam wysokość z sinusa kąta 30:
sin30=x/10
1/2=x/10
10=2x
x=5- wysokość
Obliczam z twierdzenia pitagorasa:
a2+b2=c2
po przekształceniu wzoru:
b2=c2-a2
czyli:
b2=102-52
b2=100-75
b2=75
b2=5√3
Obliczam objętość biorąc pole koła- πr2 i wysokość-h:
V=πr2*h
V=π(2,5√3)2*5
V=π6,25*3*5
V=93,75π [cm3]
Obliczam pole powierzchni bocznej:
Biore wysokość z prostokata=5 i obwód koła- 2πr:
Ppb=5*2πr
Ppb=10πr*2,5√3 2,5√3- połowa średnicy=5√3
Ppb=25√3 [cm2]
17 mar 20:41