Wysokosc ostrosłupa
Marcin 12818: wysokośc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 3,2 cm a kat dwuścienny między ścianą
boczną i podstawą ma miarę 37 stopni. oblicz Ppcz dokłądnościa do 1 cm2
16 lis 16:02
Paweł:

Myślę, że się nigdzie nie pomyliłem
Wzór na P
c = P
p + P
b
P
c = a
2 + 2ah
| | x | |
1) Liczysz ctg37 = |
| − Rys. 1 |
| | 3,2 | |
| | 1 | |
2) Twoje x = |
| d ⇒ 2x = d |
| | 2 | |
3) Przekątna kwadratu ⇒ d = a
√2
| | d√2 | |
4) Liczymy bok kwadratu ze wzoru a = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
5) Liczymy wysokość ściany z pitagorasa hś = √H2 + ( |
| a)2 − Rys. 2 |
| | 2 | |
6) Podstawiamy do wzoru i zaokrąglamy wynik
16 lis 16:42
Paweł: Ups widzę, że się zagapiłem bo narysowałem kąt między krawędzią boczną, a podstawą rozrysuj to
sobie jeszcze raz, schemat działania podobny
16 lis 16:46
Marcin 12818: ale jak to rozrysować jeszcze raz jak ja nie wiem co to kąt dwuścienny
16 lis 17:42
dero2005:

h = 3,2 cm
α = 37
o
| | h | | 3,2 | |
hs = |
| = |
| = 5,32
|
| | 0,6018 | | 0,6018 | |
(
a2)
2 = h
s2 − h
2
a
2 = 4(h
s2 − h
2)
a = 2
√hs2 − h2
a = 2
√5,322 − 3,22 = 2
√17,11 = 8,27 cm
P
c = a
2 + 2a*h
s = 8,27
2 + 2*8,27*5,23 = 68,39 + 86,50 = 154,89 = 155 cm
2
16 lis 18:09