RATUNKU !!!
Duska: 1.Oblicz objętość i pole graniastosłupa prostego, podstawa to romb o przekątnych 16 cm, 20 cm,
a przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt 45 stopni
2.W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość podstawy wynosi 10 cm, a kąt między ścianą
boczną i podstawą wynosi 60 stopni, Oblicz pole p. i objętość.
3.W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędz podstawy wynosi a=10cm, kąt nachylenia
przekątnej ściany bocznej do krawędzi podstawy wynosi 60 stopni.zaznacz kąt i oblicz pole po.i
objętośc.
4 w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna granicy jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem 45 stopni. a dłgośc przekątnej podst wynosi 16 cm, oblicz obj i p.podstawy.
Proszę o pomoc . !
16 lis 14:55
asia: zad1
z właściwości rombu − przekątne przecinają się pod kątem prostym w połowie możemy obliczyć
długość boku a z pitagorasa: (16/2)2+ (20/2)2 = a2
a=√100+64= 12,8cm
ponieważ przekatna ściany z krawędzią tworzą kąt45stopni to znaczy że wysokość graniastosłupa
też wynosi a=12,8cm
objętośćV=1/2 *16*20 = 160cm3
pole policz sama
16 lis 15:57
asia: błąd: objętośćV=1/2 *16*20*a = = 2048cm3
16 lis 15:59
Duska: dziękii bardzo
16 lis 16:05
dero2005:

zad 2
h
p = 10
α = 60
o
| | 2 | | 20 | |
a = |
| √3hp = |
| √3 cm
|
| | 3 | | 3 | |
| | a2√3 | | 100 | |
Pp = |
| = |
| √3 cm2
|
| | 4 | | 3 | |
| | 1000 | | 1 | |
Pc = Pp + Pb = |
| + 2*a*hs = |
| (1000 + 800√3) cm2
|
| | 9 | | 9 | |
zalecam policzenie jeszcze raz działań jeśli wynik nie zgadza się z odpowiedzią
16 lis 18:36