matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz w dziedzinie zespolonej:
Stefan:
Proszę o pomoc. Oblicz w dziedzinie zespolonej: ((1 + i)
22
) / ((1 − i)
6
)
16 lis 14:22
AC:
Oznaczmy: ω = e
iπ/4
Wtedy 1 + i =
√
2
ω 1 − i =
√
2
ω
3
Podstawiając:
√
2
22
ω
22
= 2
8
ω
4
= − 2
8
√
2
6
ω
18
16 lis 14:43