matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
rix:
Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego
lnx
lim
=0?
x−5
x→
∞
Z wykresu graficznie widać, że prosta f(x)=x szybciej zmierza do nieskończoności, ale jak to wykazać algebraicznie?
16 lis 12:51
i:
∞
de I'Hospitala bo wychodzi
∞
1
x
lim
=lim
1
x
=0
1
16 lis 14:09