Geometria analityczna
Yeah :]: 15

Środek okręgu o równaniu x
2 −8x+y
2−4y+11=0 należy do prostej opisanej równaniem:
a) 2x−y+6=0
b)−2x−y−6=0
c)2x−y−6=0
d)−2x−y+6=0
16 lis 12:24
Jolanta: wzór na okrąg
16 lis 12:49
Jolanta: az trudno uwierzyc ,że tak długo wzoru szukasz ,jestes ?
16 lis 13:02
pomagacz:
wzór na okrąg:
x2 + y2 = r2
gdzie r to promień
musisz tą funkcję tak przerobić, aby otrzymać w takiej postaci jak powyżej:
x2 − 8x + y2 − 4y + 11 = 0 ⇒ x2 + y2 = r2
16 lis 13:07
Jolanta: to wzór na okrag o środku (0,0)
(x−a)2+(y−b)2=r2 środek S(a,b)
16 lis 13:12
Jolanta: po wymnożeniu otrzymujemy
x2−2ax+a2+y2−2by+b2=r2 a2+b2−r2=c
x2− 2ax+ y2− 2by +c=0
x2− 8x + y2 −4y+11=0
−2ax=−8x −2by=−4y c=11
16 lis 13:20
wik: a po co to wszystko? S(4,2) i wystarczy sprawdzic, ktorej prostej te wspolrzedne spelniaja
rownanie
16 lis 14:07