f.elementarne
Magdalena: Chcę wykonać wykres funkcji wymiernej ułamkowej
to mogę to zrobić tak f(x)=(x
3−9)*(4−x
2)
i przyrównać oba nawiasy do 0 i wtedy dostane miejsca zerowe?
przepraszam ale nie pamiętam jak to się 'robiło'...
16 lis 12:00
Aga: Musisz chyba zbadać przebieg zmienności tej funkcji , bo tak szybko się tego nie wykona.
Ustalasz D=r−{−2,2}
Tak nie możesz zapisać, lecz tak
| | x3−9 | |
f(x)=0⇔ |
| =0 / *4−x2 |
| | 4−x2 | |
x
3−9=o
x=
3√9 → miejsce zerowe.
16 lis 12:28
Bizon:
miejsca zerowe tak policzysz ... ale do narysowania wekresu to o dużo za mało ... −

Nie zapomnij o dziedzinie.
16 lis 12:29
Bizon: chyba, że tam jest x2−9 ... a nie x3−9
16 lis 12:34
Magdalena: Ok już czaje mniej więcej

do wykresu pewnie bym musiala zabadac przebieg zmiennosci funkcji
prawda? chodzi o to ze interesuje mnie jak ta funkcja zachowuje sie dla argumentów. Jest to
przykład z banalnego zadania dotyczącego zbiorów (A∪B, A⋀B itp...).
Tak Bizon masz racje jest x
2
16 lis 13:04
Magdalena: widze ze zresztą Aga o przebiegu zmienności funkcji już z resztą napisała
16 lis 13:05
Magdalena: Ok to mając miejsce zerowe 3 i wiem że D to wszystkie liczby R z wyjątkiem 2 to w sumie
wszytsko co mi potrzeba

wykres jednak nie był potrzebny wiec przepraszam za błąd

dzieki
jeszcze za pomoc
16 lis 13:07
Bizon:
| | x2−9 | | x2−9 | | 5 | |
f(x)= |
| =− |
| =−1+ |
|
|
| | 4−x2 | | x2−4 | | x2−4 | |
... dalej chyba prosto
| | 5 | |
wykres f(x)= |
| ... przesuwasz ... a jak  ? ... a to już dla Ciebie −  |
| | x2 | |
16 lis 13:16
Bizon:
... rysuj ... rysuj ... Magdaleno ... wykres jest potrzebny −
16 lis 13:37