sprawdzenie
Julia: Mamy dwie urny. w pierwszej są 2 kule białe i 3 czarne, a w drugiej 3 białe i 1 czarna. rzucamy
kostką i jeżeli wypadnie 6, to ciągniemy kulę z urny 1, w przeciwnym razie z urny 2. jakie
jest prawdopodobieństwo,że wyciągniemy kulę białą? wyszło mi 7960, ale nie wiem czy to
jest dobrze?
16 lis 11:40
Julia: może ktoś to sprawdzić?
16 lis 12:05
i: B
1−zdarzenie polegające na wyrzuceniu 6 w rzucie kostką
B
2−zdarzenie polegające na wyrzuceniu 1, 2,3,4,5
B
1=
16
B
2=
56
B
1∪B
2=Ω B
1∩B
2=∅
zdarzenia B
1 i B
2 spełniają założenia o prawdopodobieństwie całkowitym
A zdarzenie polegające na otrzymaniu kuli białej
P(A/B
1) prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej pod warunkiem że losujemy z pierwszej urny
P(A/B
2) prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej pod warunkiem że losujemy z drugiej urny
teraz tylko podstawiasz i juz
P(A)=P(B
1)*P(A/B
1)+P(B
2)*P(A/B
2)
16 lis 12:09
Julia: za P(B1) mogę podstawić 16?
16 lis 12:18
i: tak
16 lis 12:56
Julia: dziękuje, wyniki wychodzą takie same
16 lis 13:31