problem z zadaniami
Aguś: 1. Pole rombu ma dlugosc 10 cm, a dluzsza przekatna 10 pierwiastkow z 3 cm. Wyznacz pole tego
rombu i podaj miare kata ostrego.
2. Oblicz wartosc pozostalych funkcji trygonometrycznych kata ostrego alfa najac dane tg
alfa=3
3. Oblicz wartosc funkcji tryfonometrycznych kata alfa gdzie, alfa = 405 stopni.
4. Przedstaw zbior A w ukladzie wspolrzednych
A={(x,y): x∊C ∧ y∊R ∧ x∊ ∠ −4,3)(nawias zamkniety) ∧ y∊∠−1,4)}
Prosze o rozwiazanie tych zadan. Z gory bardzo dziekuje

P.S. moze jakos uda sie rozszyfrowac
zilustruj graficznie zbiory
A={x:x∊C ∧ x+1≥5 ∧ x−8≤5} te znami wiekszosci i mniejszosci sa BEZ rowne czyli sama wiekszosc
lub mniejszosc
16 lis 09:56
Aga: Zacznij rozwiązywać to pomogę.
16 lis 10:06
Aguś: Tylko w tym problem ze nawet z ksiazek nie moge sobie przypomniec tego. 3 lata temu mialam cos
takiego, myslalam ze juz nie bede miala stycznosci z matma. probuje rozwiazywac i nie wychodza
mi wyniki
16 lis 10:12
Aguś: Prosze o pomoc z tymi zadaniami......dokladne rozwiazanie.
16 lis 10:24
Aga: 1"Pole rombu ma długość 10cm"−to zdanie jest bez sensu.
16 lis 10:41
Aguś: tak mialam na kartce napisane, ale jeszcze sie zorientuje bo moze cos zle przepisalam...

To
prosze Cie o tamte nastepne zadania
16 lis 10:45
hwdtel :
p−przekątna P−pole (o ile podasz zadanie poprawnie − p,P dane ,miara α=?)
16 lis 11:10
Aga:

jedynka trygonometryczna sin
2α+cos
2α=1
Rozwiązując układ równań
obliczysz sinα i cosα
i jeszcze jeden wzór
tgα*ctgα=1, z tego obliczysz ctgα
Mam pytanie czy to jest zadanie z liceum poziom podstawowy, bo jeśli tak to zadanie można
rozwiązać jeszcze prościej, zwłaszcza jeśli jest to zadanie zamknięte.Drugi sposób.
rysujesz trójkąt prostokątny.
| | a | | 3 | |
tgα= |
| = |
| Można przyjąć, że a =3 i b=1. |
| | b | | 1 | |
Wyliczamy c z twierdzenia Pitagorasa
c
2=a
2+b
2
c
2=10
c=
√10
cosα=U{b}[c}
Pod literki a,b,c podstaw liczby i wyliczysz .
16 lis 11:14