Geometria analityczna
Bala: Punkt P=(√3, b należy do prostej o równaniu − √2x −2y +6 =0. Rzędna punktu P jest równa ?
16 lis 08:57
aa: podstawiasz do równania współrzęde punktu i wychodzi równanie z niewiadomą b
16 lis 09:01
Bala: ale nie wiem jak
16 lis 12:09
i: P=(√3, b)
(x, y)
16 lis 12:15
Jolanta: co to jest rzedna ?
16 lis 12:49
Jolanta: Rzędna to y
skoro P należy do wykresu prostej tzn ,ze jego x=√3 odpowiada y wyliczony z rownania prostej
−√2x−2y +6=0
−2√2x+6=2y
−√2x+3=y
y=−√2*√3+3
y=−√6+3
16 lis 13:01