Prawdopodobieństwo
Miki: Rzucamy 2−ma symetrycznymi kostkami. jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania:
a) 2−oczek na pierwszej kostce
b) 5−oczek na pierwszej kostce
c) co najmniej 1 −jedynki
d) co najmniej 1−jedynki lub jednej dwójki
Proszę o pomoc
16 lis 08:34
aa: początek
zdarzeniami elementarnymi są dwuwyrazowe wariacje z powtórzeniami zbioru {1,2,3,4,5,6}
Ω=62=36
16 lis 09:17
aa: a)
A={(2,1)(2,2,)(2,3)(2,4)(2,5)(2,6)}
P(A)=636
16 lis 09:24
aa: b) analogicznie
16 lis 09:24
aa: c) podpowiedź
Niech C będzie zdarzeniem − co najmniej 1 ale może być też 2, 3, 4, 5 lub 6
P(C)=1−P(C') a C' to otrzymanie 0 jedynek
16 lis 09:30
Aga: c)C− co najmniej 1 jedynki tzn jedna jedynka lub dwie jedynki.
ICI=11
.
16 lis 09:43
aa: hehehehe ale się rozkręciło hehehe
16 lis 09:48