Prosze o rozwiązanie mojego zadania
MIREK: Między liczby 3 i 18 wstawiono dwie liczby k i l takie,że liczby 3,k,l tworzą ciąg
geometryczny
a liczby k,l,18 ciąg arytmetyczny.Wyznacz te liczby.
Prosze o całe rozwiązanie tego zadania od począdku do konca,wiem że to nie jest proste zadanie
16 lis 08:34
wik: k = 3q, l = 3q2
3q2 − 3q = 18−3q2
16 lis 10:20
Bizon:
3 k l 18
... i jak widzisz jest to bardzo proste zadanie −
16 lis 10:52
Jolanta: 2 4 8 16 24 q=2
4*2=8 albo 8=2*2
2
8=a
1*g
2
w ciagu geometrycznym 3 k l 18
k=3q
l to 3 wyraz ciagu a
3=a
1*q
3−1=a
1*g
2
l=3*q
2
k=3g I=3g
2 tak jest w ciagu geometrycznym
w ciagu arytmetycznym miedzy sąsiednimi wyrazami jest stała różnica r
jezeli liczby K I 18 tworza ciag arytmetyczny to
18−I = r i I−K=r
18−I = I−k podstawiamy za K i I
18−3q
2=3q
2−3q
0= 6g
2−3q−18 /:3
0= 2g
2−q−6
Δ=
16 lis 12:45
Jolanta: Mirek ile Δ wyszła ?
16 lis 12:53
Jolanta: 2q
2−g−6 a=2 b=−1 c=−6
Δ=b
2−4ac
| | −b+√Δ | |
póżniej g1 = |
| = .. g2=U[−b−√Δ}{2a}=.. |
| | 2a | |
sprawdz która liczba spełnia oba ciagi
16 lis 13:10
MIREK: dzięki za pomoc...jolcia ,bizon i wiki
16 lis 13:23
Bizon: 3, 6, 12, 18 −
16 lis 13:36