pytanie
hubert23: Mam takie pytanie: czy istnieje jakaś strona podobna do tej tyle że poświęcona fizyce? bo mam
problem z jednym zadankiem
16 lis 00:57
bart: pisz tutaj
16 lis 08:11
hubert23: Strzelba jest wycelowana w cel wiszący na wysokości H. W tej samej chwili pada strzał i cel
zaczyna swobodnie spadać. Czy kula trafi w cel w trakcie jego spadku? W jakiej odległości od
strzelby należy umieścić cel aby kula weń nie trafiła? Znana jest wartość prędkości kuli
wylatującej ze strzelby V0 oraz wartość przyśpieszenia ziemskiego g.
odleglość tą oznaczyłem sobie jako d i napisałem takie równania:
dla strzelby:
x1(t)=V0t
y1(t)=1/2gt2
i dla spadającego przedmiotu:
x2(t)=d
y2(t)=H−1/2gt2
d powinno wyjść V0√2H/g
Wydaje mi się że mam źle równanie y1
16 lis 10:39