matematykaszkolna.pl
Funkcje casper hare: Sory,że tak późno emotka Kuję matmę emotka Mam takie pytanie przy funkcjach liniowych,na lekcji zapisywaliśmy np. coś takiego Y>0 XE(−3,2). " Y>0" oznacza wartość dodatnią ? To to samo co a>o ?
15 lis 23:50
casper hare: Głupie pytanie ale jutro kart więc mam taką wątpliwość.
15 lis 23:52
casper hare: Albo też kiedy łączy się kropki na wykresie w taką parabolę albo krzywą.Pamiętam coś ,że robiło się o tylko wtedy kiedy argumenty ma sie podane...Ale nie pamiętam ,dlatego prosiłbym o pomoc emotka
15 lis 23:56
Zagubiony: Trudno przy funkcji liniowej tworzyć parabole, tak mi się wydaje. x ∊ (−3, 2) i y > 0 −> nie rozumiem o co tutaj chodzi, ale tego x można utworzyć funkcję liniową zarówno z a < 0 i a > 0.
15 lis 23:59
casper hare: Ale chodzi mi o to ,że na lekcji pani zapisywała np. literę y<O i chodzi mi o to czy to oznacza ,że jest to wartość ujemna,która jest zawsze zapisywana pod osia x. A z tymi kropkami wiesz zbigniew kiedy się łaczy wykres a kiedy nie ?
16 lis 00:01
casper hare: kurcze sory to chodzi o to ,że od −3 do 2 należy zbiór argumentów ,który tworzy wartość dodatnią.I wykres jest nad osią x.I to jest a>0 Tak ? Jakby było ujemna to a<O.Mam tylko problem jeszcze z tym łaczeniem kropek za chiny nie wiem kiedy.Bo widziałem zadanie ze raz sa a raz nie.
16 lis 00:06
Zagubiony: Tak, niewątpliwie gdy y < 0 to jest wartość ujemna i znajduje się ona pod poziomą osią. W przypadku gdy y > 0 znajduje się ona nad osią. Kropki się łączą gdy mamy do czynienia z jakimś przedziałem. Czyli właśnie np. x ∊ ( −3, 2). Gdy np. x ∊ { 1, 2, 3 } W każdym razie widzę, że zero wiedzy ogólnej, polecam lekturę książki do matematyki.
16 lis 00:09
Eta: Jeżeli x€ R −−− wykres jest ________ jeżeli x€ C lub N to na wykresie masz tylko odpowiednie punkty
16 lis 00:09
Eta: Potwierdzam "święte słowa" Zagubionego emotka Najwyższa pora wziąć się do nauki ! Powodzenia.
16 lis 00:12