zbiór wartosci
iwona: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=x2−4x−2, gdy x∊<1;3>
wiem,ze trzeba wyznaczyc p i q i obliczyc deltę tylko nie wiem co zrobić z tymi x∊<1;3>
15 lis 23:19
Eta:
dla x€ <1,3> f(3)= 9−12−2= −5 f(1)= 1−4−2= −5
| | −b | |
xw= |
| = 2 yw= f(xw)=f(2)= 4−8−2= −6 W(2,−6) |
| | 2a | |
to: ZW=
< −6, −5> w przedziale x€ <1,3>
15 lis 23:35
Zagubiony: p = 2, więc wierzchołek znajduję się idealnie po środku przedziału. Funkcja jest rosnąca.
Tak więc, zbiór wartości będzie taki <f(2); f(3)> f(2) i f(3) chyba już możesz samemu policzyć.
15 lis 23:38
Eta:
15 lis 23:46
casper hare: iwona w której jesteś klasie ?
15 lis 23:51