POMÓŻCIE ROZWIĄZAĆ
kas: wyznacz najmniejszą i najwiekszą wartośc funkcji:y= x5-5x4+5x3+1 W <-1,2>
17 mar 19:47
Mickej: hmmm nie widze pierwiastka jakiegos bo skrajne wartosci to podstawić ale trzeba sprawdzić
czy wierzchołek nie nalezy do przedziału trzeba machnąć pochodną ale nie wiem czy mi to
fajnie wyjdzie spróbuje
17 mar 19:59
Mickej: maks dla 2 a min dla -1 podstaw i wylicz
17 mar 20:06
Mickej: rzućcie okiem na to zadanie
17 mar 20:26
Bogdan:
y' = 5x4 + 20x3 + 15x2 = 5x2(x2 - 4x + 3) = 5x2(x - 3)(x - 1)
y' = 0 <=> x = 0 lub x = 1 lub x = 3
+ + + + + + + + +
------------ 0 --------------- 1 -------------- 3 ------------->
- - -
Widzimy, że pochodna zmienia znak:
- z plus na minus w punkcie x = 1, a więc w tym punkcie posiada maksimum
ymax = f(1) = 2,
1 € <-1, 2>
- z minus na plus w punkcie x = 3, a więc w tym punkcie posiada minimum
ymin = f(3) = -26,
3 nie należy do przedziału <-1, 2>
Do wyznaczenia najmniejszej i największej wartości funkcji w przedziale <-1, 2>
bierzemy: f(-1) = -10, f(1) = 2, f(2) = -7
Odp.: Wartość największa = 2, wartość najmniejsza = -10
17 mar 22:16