matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układ równań
Karolina:
HEJ − pomożecie w tym układzie równań? a
1
x q = 6 a
1
x g
4
= 48 wylicz a
1
i q
15 lis 23:15
Basia:
6
a
1
=
q
6
*q
4
= 48
q
6q
3
= 48 dalej już chyba łatwo
15 lis 23:21
Zagubiony:
⎧
a
1
q = 6
⎩
a
1
q
4
= 48
6
a
1
=
q
6
q
4
= 48
q
6q
3
= 48 q
3
= 8 q = 2 a
1
q = 6 2a
1
= 6 a
1
= 3
15 lis 23:23