Zadanie z Funkcji kwadratowej ale chetnie poznam inne sposoby :)
Bartek0807: Witam mam zadanie z ktorym nie mogę sobie poradzić, gdyż wychodzi inaczej niz w odpowiedzi.
Oto ono:
"Wyznacz taką liczbę aby róznica miedzy nią a jej podwójnym kwadratem była najwieksza z
mozliwych"
15 lis 22:41
Basia:
f(x) = x − 2x
2 = −2x
2+x
wartość największą wskazuje wierzchołek paraboli czyli
policz to i koniec
15 lis 22:44
Aga: f(x)=x−2x
2
f(x)=−2x
2+x Funkcja kwadratowa ramionami skierowana do dołu ma wartość największą w
wierzchołku.
15 lis 22:46
Bartek0807: Aaaaa....źle zrozumiałem podwojny kwadrat.
Zapisywałem go jako (x
2)
2 wielkie dzięki
15 lis 23:05
Bartek0807: Aaaaa....źle zrozumiałem podwojny kwadrat.
Zapisywałem go jako (x
2)
2 wielkie dzięki
15 lis 23:05