matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Calka
Szybi:
∫xctg
2
xd jak to ruszyc
Dzieki za pomoc
15 lis 22:40
Szybi:
Pomoze mi ktos z tym
16 lis 12:34
i:
prze części f=x f'=1
cos
2
x
1−sin
2
x
g'=ctg
2
x g=∫ctg
2
x dx=∫
dx=∫
dx=
sin
2
x
sin
2
x
dx
∫
−∫1dx=−ctgx−x+C
sin
2
x
∫x ctg
2
x dx= x(−ctgx−x)−∫(−ctgx−x)dx=x(−ctgx−x)+∫ctgx dx +∫xdx=−xctgx−x
2
+ln|sinx|+
1
2
x
2
+C
16 lis 14:05