obwód
Nat.: Kąt ostry trapezu prostokątnego ma miarę 600. Krótsza podstawa ma długość 2, a
dłuższe ramię ma długość 3. Oblicz obwód trapezu.
15 lis 22:22
Nat.: Kąt ostry trapezu prostokątnego ma miarę 60 stopni. Krótsza podstawa ma długość 2, a
dłuższe ramię ma długość 3. Oblicz obwód trapezu.
15 lis 22:22
kakafe: mam problem z rysunkiem, ale spróbuje to opisać:
jako x oznaczamy odcinek o ktory dłuzsza podstawa jest większa od krótszej
cos 60=
x3
12=
x3
x=
32
wiec dłuższa podstawa: x+2=3
12
| | h | |
wysokość liczymy z sin60= |
| |
| | 3 | |
15 lis 22:56